Reklama
 
Blog | Martin Kavka

Sociální stát?

Sociální stát je mantra pana Špidly a nejen jeho.  Podle něj je stát povinen se o každého postarat, každému zaručit určitý životní standard.  Toto je však možné zajistit pouze přerozdělením státem získaných finančních prostředků.  A natažených rukou je vskutku dost.

Jenže aby bylo možné něco přerozdělit, je nutné nejdříve tyto prostředky od někoho získat.  Takže jednomu se část prostředků vezme a tyto prostředky se dají druhému s představou, že teď se budou mít oba dobře.  

Jak to v praxi vypadá, víme. Stát a nejen ten náš upadá do zadlužení, na splnění povinných mandatorních výdajů se berou půjčky, z nich se platí vysoké úroky.  Stát upadá do dluhu, který nebudou schopny splatit ani příští generace. Život na půjčku, jen aby byla zachována sociální spravedlnost.

Nedávno jsme koupili rodinný domek a potřebovali jsme vyklidit půdu od harampádí po bývalém majiteli.  Protože sám bych na to nestačil, zašel jsem do restaurace, kde se schází i dlouhodobě nezaměstnaní a u piva naříkají, jak nemůžou sehnat práci. Dnes musím říci, že jsem se naivně domníval, že když těmto lidem nabídnu brigádu, tak se chopí šance vydělat nějakou korunu k podpoře. Protože i moje prostředky jsou omezené, tak jsem jim nabídnul 70 korun na hodinu, s tím, že tam je práce tak na osm hodin.

Reklama

Odpověď mě šokovala. „Sedmdesát korun si strčte ………, za to se nezvedneme ani ze židle.“

Takže pane Špidlo, sociální stát si tvořte, ale za svoje!